Telefon: 596 237 197

Email: socialni@dum-ostrava.cz

DÚM Ostrava

Návštěva vyhlídkové věže

Návštěva vyhlídkové věže

NÁVŠTĚVA VYHLÍDKOVÉ VĚŽE NOVÉ RADNICE
A EXPOZICE MENŠÍHO SVĚTA TECHNIKY U6
 
Děti: Adrian S., Daniel G., Filip K., Filip R., Kristián B., Lukáš T., Mikuláš L., Tadeáš V.
V rámci možnosti vstupu zdarma na atraktivity, které zřizuje Moravskoslezský kraj, jsme v  pátek dne 18. září, roku 2020 spolu s panem učitelem Lukášem Smělíkem a Lukášem Šlofarem navštívili vyhlídkovou věž Nové radnice a expozici menšího světa techniky U6 v Ostravě.
Páteční počasí nám přálo. Sluníčko svítilo, bylo krásně, ideální počasí k návštěvě vyhlídkové věže Nové radnice a expozice menšího světa techniky U6.
Jako první atraktivitu jsme navštívili Vyhlídkovou věž Nové radnice. Vyhlídkovou věž Nové radnice jsme už dávno chtěli navštívit, protože i my jsme v současné době obyvatelé Ostravy a neměli bychom ji minout. Počasí a štěstí nám dopřálo dobrou viditelnost. Z vyhlídkové terasy ve výšce 72 metrů jsme měli krásný rozhled až k pohořím Beskyd a Jeseníků, na Opavsko i do nedalekého Polska, především však na celou Ostravu plnou zeleně. Dále jsme se dozvěděli, že Ostravská radnice je největší radniční budovou v republice a se svou výškou 85,6 m zároveň nejvyšší radniční vyhlídkovou věží.
Jako druhou atraktivitu jsme navštívili expozici menšího světa techniky U6 v areálu Dolních Vítkovic. Svět techniky je vědecko – zábavný park, kde jsme viděli, jak věci fungují a také jsme si většinu z interaktivních exponátů mohli vyzkoušet. Kolem nás bylo všude železo a většina zde vystavených věcí byla také kovová. Viděli jsme, jak fungují spalovací motory, jak vypadají vlákna pod mikroskopem, jak se dříve tkalo na stavu, staré počítače, parní lokomotivu a ponorku. Ponorku jsme si mohli prolézt. Zkusili jsme si obrábět dřevo, vykrajovat tvary z polystyrenu, zvednout se svoji vlastní váhou, zahřát pec a mnoho dalších věcí. Seděli jsme na motorce, v autech nebo v historickém hasičském voze. Bylo zde i několik mikrofonů, přes které jsme si mohli popovídat z patra do patra. V samotném finále naší návštěvy jsme navštívili expozici fungování zvuku a světla.
Bylo to moc krásné dopoledne. Učitelům moc děkujeme za dobře zorganizované dopoledne.